Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETEksternu maturu ove godine polagalo 4200 osnovaca iz TK

Eksternu maturu ove godine polagalo 4200 osnovaca iz TK

Četiri hiljade i dvije stotine učenika, maturanata osnovnih škola, pristupilo je polaganju ovogodišnje Eksterne mature. Ovu vrstu provjere znanja u Tuzlanskom kantonu za osnovne škole, Pedagoški zavod provodi već treću godinu za redom. Osim učenika sa područja TK, testiranju je pristupilo i 54 učenika iz drugih kantona, kao i 37 učenika sa razvojnim teškoćama, od kojih svako dijete ima asistenta, koji će mu u zavisnosti od njegove potrebe, pomoći pri radu na testu.

„Također, ove godine smo se potrudili da svako dijete ima pravo izbora jezika na kojem će pisati svoj test, a isto tako i pismo na kojem će se test napraviti. Sve smo uzimali u obzir u izradi ovogodišnjih testova.“ – kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke, ističu da je Eksterna matura iz godine u godinu sve uspješnija, te da je Tuzlanski kanton lider u BiH, kada je u pitanju kompletan sistem obrazovanja.

„Moramo reći da smo lideri kada je u pitanju Eksterna matura u cijeloj Federaciji. Ja to ponavljam, jer smatram da je bitno istaknuti da TK postiže značajne rezultate u svim poljima kada je u pitanju obrazovanje. Ono što je izuzetno važno za Eksternu maturu, jeste da mi imamo sve segmente kada je u pitanju ovo testiranje i da u sušitini imamo najveći broj učenika, ove godine je to 4200 učenika.“ – istaknuo je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Muratović je također istaknuo da Ministarstvo obrazovanja i nauke svakodnevno radi na poboljšanju sistema obrazovanja, pa će tako od nove školske godine biti uvedeni i novi smjerovi u neke od srednjih škola. A novitet je što uskoro kreće i stipendiranje učenika za upis u škole koje nude zanimanja, koja su na tržištu rada deficitarna.

„Izmjenom zakona o srednjem obrazovanju, mi smo uveli novi tip gimnazije. Radi se o smjeru informacionih tehnologija, a to je jedna novina na području našeg kantona. Na taj način smo proširili izbor škola koje učenici mogu izabrati”. – kaže ministar Muratović, te dodaje: „Imat ćemo i jedan program stipendiranja učenika koji je vezan za deficitarna zanimanja. Negdje oko 200 učenika ćemo stipendirati  kroz program obrazovanja za deficitarna zanimanja, a pretežno ona koja su vezana za zanate, kao što su tesari, zidari, dakle ona zanimanja koja su nam na tržištu rada trenutno deficitarna.“

Osim što je značajna za sve učenike i što se kroz nju prisjete svega onoga što su radili tokom svog osnovnog obrazovanja, Eksterna matura i sa 10 posto utječe na upis u srednje škole. Rezultati Eksterne mature bit će objavljeni u narednih sedam dana. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments