Malinari strahuju od niske cijene otkupa, u TK uništeno blizu 50 dunuma prvoklasnog zasada

0

Iz Udruženja malinara Tuzlanskog kantona kazali su nam kako su dobili informaciju da će akontativna cijena biti od 0,80 KM, što znači da je konačna oko 1,50 KM. Istu informaciju imaju i u Srednjobosanskom kantonu.

“Ono što zabrinjava jeste da je dosta hladnjača odustalo od otkupa, tako da mi u Tuzlanskom kantonu imamo problem sa skladištenjem i kompletnim otkupom, jer nemamo otkupljivača”, rekao je Almir Dedić, predsjednik Udruženja malinara TK.

Trenutno tragaju za alternativom i osnovali su zadrugu, ali još nemaju potrebnu infrastrukturu.

“Proizvođači to ne mogu finansirati, tako da imamo jedan vakuum. Dosta ljudi odustaje i do sada je uništeno blizu 50 dunuma prvoklasnih zasada malina”, rekao je Dedić.

Istakao je kako je u 70 posto slučajeva riječ o socijalno ugroženim porodicama.
U Srednjobosanskom kantonu je situacija povoljnija, jer uzgajivači imaju plasman za svoje maline. Otkupljivači su čak i primali nove kooperante. Ali, cijena koju su načuli je mnogo niža.

“Prošle godine je bila 2,05 KM i nismo imali poticaje od kantona. Sada se govori o cijeni od 1,50 KM”, rekao nam je jedan od uzgajivača iz SBK.

Prošlogodišnju sezonu obilježilo je niz protesta, a malinari iz Zeničko-dobojskog kantona su čak prosuli maline po cesti. Nakon završene sezone svi su poručili kako bilo koja otkupna cijena niža od tri KM nije prihvatljiva.

Na Prvom kongresu jagodičastog voća u FBiH, koji je održan u februaru ove godine, istaknuto je kako su maline vodeća kultura kada je riječ o izvozu voća i povrća u BiH te da se svi trebaju uključiti u rješavanje problema u tom sektoru koji ima svijetlu budućnost.

Nažalost, malinari još čekaju na bolje dane. (KLIX)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here