Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETMiran praznik u većim bh. gradovima: Dežurne službe nisu imale ozbiljnijih intervencija...

Miran praznik u većim bh. gradovima: Dežurne službe nisu imale ozbiljnijih intervencija za 1. maj

U Operativnom centru MUP-a KS su nam kazali da je jučerašnji dan u glavnom gradu BiH bio miran.

“Dežurne ekipe su bile na terenu, ali nismo imali nikakvih većih intervencija”, rekli su nam u MUP-u KS.

Ni na području Hercegovačko-neretvanskog kantona policijske patrole nisu imale mnogo posla.

“Sve je prošlo nasreću mirno, nemamo ništa posebno izdvojiti”, kazali su za Klix.ba u Operativnom centru MUP-a HNK.

U Zeničko-dobojskom kantonu tokom obilježavanja prvomajskog praznika nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti su u toku 24 sata prijavljene veće saobraćajne nesreće.

Izletišta u Bihaću, Cazinu i drugim gradovima Unsko-sanskog kantona bila su ispunjena, prije svega zahvaljujući činjenici da su brojni građani iz dijaspore pristigli ovih dana svojim kućama. Mnogi su se odlučili za dobro druženje uz očaravajuću Unu i Sanu, dok je, ipak, najveći broj građana 1. maj proveo u kućnom ambijentu i uz roštilj sa porodicom i prijateljima.Tokom praznika nisu zabilježeni bilo kakvi problemi.

“Nije se desilo ništa posebno i simptomatično što bi bilo vezano za praznik. Uobičajeno, desilo se nekih lakših prometnih nesreća, kršenja javnog reda i mira i manjih krivičnih djela. Uglavnom, ništa bombastično i simptomatično”, kazali su nam iz MUP-a USK.

Nešto drugačije bilo je na području Tuzlanskog kantona gdje su policijski službenici imali nekoliko intervencija. Prvi dan maja obilježilo je deset krivičnig djela, a sedam puta je narušen javni red i mir.

“U proteklih 24 sata dogodilo se 11 saobraćajnih nesreća. Jedna osoba je zadobila teške tjelesne povrede, dok se kod njih pet ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda”, rečeno nam je u Operativnom centru MUP-a TK.

I na području Tuzlanskog kantona 2. maj je neradni te su gradske ulice poprilično prazne kao i bašte kafića, a tek poneki prolaznik zadesi se u centru grada. Izlasci građana na tuzlanski Korzo očekuje se u podnevnim satima, kao što je slučaj bio i ranijih godina.Iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo su istakli da nije bilo većih intervencija i da je jučerašnji dan protekao poprilično mirno.

“Jutros je u 01:50 sati gorio automobil u ulici Višegradska kapija br.17 i osim toga smo imali tri manje intervencije, međutim, nikakvih većih problema nije bilo, svi građani su se pridržavali uputstava koje svaki put navodimo kada je riječ o proslavljanju praznika na okolnim izletištima i loženju vatre”, istakli su u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi KS.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS su naveli kako su jučer imali mnogo posla, ali da su svi pacijenti uspješno zbrinuti i da nije bilo mnogo većih intervencija. U protekla 24 sata ovoj ustanovi se javilo 560 pacijenata, a soim toga imali su 116 terenskih intervencija.

Dodali su da je jučer bilo šest povrijeđenih osoba u dvije saobraćajne nesreće koje su se dogodile na Ivan Sedlu i u Kasindolskoj ulici u Sarajevu.

“Osim toga, bilo je mnogo pacijenata koji su se javili zbog alergija jer ih je većina prvomajski praznik provela na otvorenom te stoga apelujemo da uz sebe uvijek nose adekvatne lijekove. Također zbrinuli smo i nekoliko psihijatrijskih pacijenata, kao i veliki broj onih u alkoholiziranom stanju koji su najčešće imali povrede glave zbog padova, ali srećom nije bilo ozbiljnijih povreda”, rekla nam je prim.dr. Jasmina Hanjalić.

Još jednom je savjetovala sve građane da se adekvatno zaštite od ujeda gmizavaca i krpelja te je savjetovala da obuku prozračnu odjeću i čizme. Naglasila je da se i veliki broj pacijenata i dalje javlja u Hitnu pomoć iako njihovo zdravstveno stanje nije toliko ugroženo te se prije svega trebaju javiti nadležnom Domu zdravlja.

“Zbog toga želim još jednom naglasiti da tokom praznika Dom zdravlja Vrazova dežura za općine Centar i Stari grad, Dom zdravlja Omer Maslić za Novo Sarajevo i Novi Grad, a Dom zdravlja Ilidža za općinu Ilidža, a Hadžići i Ilijaš za te dvije općine kao i obično. Apelujem na sve građane kojima zdravstveno stanje nije ozbiljno ugroženo da se jave prvo ovim ustanovama pa tek onda Hitnoj pomoći ukoliko je potrebno”, zaključila je doktorica Hanjalić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments