Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKNerma Saračević iz Srebrenika među najboljim stranim studentima prestižnog švedskog univerziteta

Nerma Saračević iz Srebrenika među najboljim stranim studentima prestižnog švedskog univerziteta

U Ministarstvu vanjskih poslova Švedske prošle sedmice je u saradnji sa Švedskim Institutom upriličena ceremonija dodjele nagrade Global Swede najboljim stranim studentima.

Studente koji su se istakli u područjima inovacija i poduzetništva,  za ovu nagradu nominiraju visokoškolske obrazovne institucije u kojima studiraju.

Nagradu je dobilo 20 studenanta iz 17 zemalja svijeta među kojima je bila i Nerma Saračević iz Srebrenika, studentica na Uppsala Sveučilištu. Nerma se istakla svojim radom na projektu Upravljanja  vjetroelektranama.

Svečanosti su prisustvovali ministrica europskih poslova i trgovine Ann Linde, direktorica Švedskog Instituta Annika Rembe, šefica Odjela za promociju i održivo poduzetništvo Camilla Melander, veleposlanici zemalja iz kojih nagrađeni dolaze i predstavnici sveuučilišta koja su  ih kandidirala za nagradu.

U svom govoru ministrica Linde je istakla da su ovi student budući vođe i da su sposobni donijenti promjene u svojim zemljama i globalno. Kazala je da su oni također i veleposlanici Švedske koji će je povezati sa svojim domovinama i cijelim svijetom. Dobitnici nagrade Global Sweden su dio mreže bivših stipendista Švedskog Instituta koja broji 15 000 članova iz 150 zemalja svijeta.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments