Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPokrenut program dokvalifikacije/prekvalifikacije za certificiranog zavarivača u TK

Pokrenut program dokvalifikacije/prekvalifikacije za certificiranog zavarivača u TK

Firmama koje privređuju na području Tuzlanskog kantona nedostaje više od 80 zavarivača. S druge strane na evidencijama službe za zapošljavanje veliki je broj nezaposlenih osoba koje nemaju znanja i vještine potrebne današnjem razvoju privrede tuzlanskog kraja. Želeći promijeniti ovu situaciju na tržištu rada,  Ministarstvo privrede u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK pokrenulo je zajednički program dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za vršenje poslova zavarivanja. Visina sredstava koja će biti izdvojena iznosit će između 2500 i 3500 KM.

„Programom je planirano da se omogući poslovnim subjektima na području kantona da ostvare pravo na sufinansiranje dokvalifikacije/prekvalifikacije, s tim da bi nezaposlene osobe sa evidencije za zapošljavanje sami birali i time bi stekli pravo da dobiju dio sredstava koje je obezbijedilo ministarstvo privrede, a pored toga bi zapošljavanjem osoba ostvarili subvenciju od Zavoda za zapošljavanje na poreze, doprinose i dio neto plate na period do 12 mjeseci“, kazao je Suad Mehinović, pomoćnik ministra privrede TK.

Vrijednost projekta procijenjena je na 170.000 KM. U budžetu Ministarstva privrede za ove namjene planirano je 50.000 maraka, dok će iznos od 120.000 osigurati Federalni zavod za zapošljavanje putem Programa sufinansiranja zapošljavanja 2018. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments