Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU prošloj godini u TK u saobraćajnim nesrećama smrtno stradale 43 osobe

U prošloj godini u TK u saobraćajnim nesrećama smrtno stradale 43 osobe

Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa najvećim brojem saobraćajnih nesreća u Evropi, rečeno je to danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova TK. Istaknuto je i da je u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, u posljednjih nekoliko godina, također povećan broj saobraćajnih nezgoda. Pripadnici MUP-a TK, u narednom periodu, kroz kampanju „Koliko vrijedi tvoj život“, radit će na rješavanju ovog problema.

Četrdeset i tri osobe izgubile su život u 39 nesreća koje su se u prošloj godini dogodile u Tuzlanskom kantonu. Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina, a zatim vožnja u alkoholiziranom stanju.

„U našoj zemlji u saobraćajnim nezgodama strada dvostruko više učesnika u saobraćaju od evropskog prosjeka koji iznosi 52 smrtno stradala. Za BiH ovaj broj je 97. Jedino iza naše zemlje je Bugarska sa 98 smrtno stradalih. Ovo su podaci za milion stanovnika. Međutim, ako uzmemo činjenicu da u BiH živi oko 3,5 miliona stanovnika, znači da je broj smrtno stradalih možda i veći od 100 lica.“ – kazao je Dževad Korman – policijski komesar MUP-a TK.

Ekonomski gubici u BiH nastali kao posljedica saobraćajnih nesreća procjenjuju se na 453 miliona KM, dok su gubici u Tuzlanskom kantonu 113 miliona.  Ono što posebno zabrinjava, je broj povrijeđenih, među kojima je najviše mladih ljudi. Naime, samo u prošloj godini 730 osoba starosne dobio od 18 do 30 godina povrijeđeno je u saobraćajnim nesrećama u Tuzlanskom kantonu. Mladi spadaju i u kategoriju učesnika u saobraćaju koji u saobraćajnim nezgodama prolaze sa najtežim povredama.

„Od ovog broja, 12  mladih osoba izgubilo je život. Posebno ističem činjenicu da je u prošloj godini u saobraćajnim nezgodama povrijeđeno 255 osoba do 17 godina, od čega su tri lica smrtno stradala.“ – dodaje Korman.

Korman ističe da je ovaj problem kompleksan i da ga je jako teško riješiti. Obzirom da su u 93 posto slučajevi, krivci saobraćajnih nesreća zapravo vozači, iz MUP-a TK ističu da bi veći broj stacioniranih radara, donekle, mogao smanjiti broj saobraćajnih nesreća.

„U 93 procenta, glavni uzrok svih saobraćajnih nezgoda jesu vozači. Imamo veliki broj automobila koji su jako loši, pravljeni su prije rata.“ – kaže Izudin Šarić – portparol MUP-a TK i dodaje kako „ostalih sedam procenata otpada na putnu infrastrukturu, starosnu strukturu vozila, kao i vremenske prilike. Samo sedam posto uzimaju ova tri faktora, gdje su u drugim zemljama ovi faktori izuzetno visoki procentualno.“

 Također, iz MUP-a TK, ističu da svakodnevno, kroz različite kampanje, treba raditi na podizanju svjesnosti stanja u saobraćaju, kako vozača, tako i pješaka, u čemu je tokom protekle dvije godine učestvovala i Televizija Slon. Zajedniče aktivnosti nastavljamo i ove godine, a sve u cilj promocije i važnosti poštivanja saobraćajnih propisa čiji je moto Uspori – poštuj život! (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments