Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSavez udruženja penzionera u FBiH: Povećati penzije za najugroženije penzionere

Savez udruženja penzionera u FBiH: Povećati penzije za najugroženije penzionere

Savez udruženja penzionera u Federaciji BiH u narednom periodu zatražit će pod hitno povećanje penzija za najugroženije penzionere, kategoriju koja prima penzije od 337 KM, dogovoreno je na današnjoj redovnoj izvještajnoj Skupštini Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH održanoj u Sarajevu.

Potvrdio je to Feni predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić, dodavši kako je poseban problem i zdravstvena zaštita penzionera.

– Dogovorili smo da pod hitno tražimo da svi penzioneri FBiH budu oslobođeni plaćanja markica, ljekarskih pregleda i dobijanja recepata te da te troškove pokriju kantoni i FBiH – kazao je Omerefendić.

Na Skupštini su sumirani rezultati rada Saveza u prošloj godini, te je dogovoreno da naredna sjednica, koja će biti održana 23. maja, bude izborna uz predstavljanje programa rada za naredni period.

– Najbitnija stvar koju smo konstatovali o dosadašnjem radu je donošenje novog Zakona o PIO te su prije izvjesnog vremena povećane penzije za 10 i pet posto za više od 102.000 penzionera. Povećane su penzije i 3,5 posto za april i razlika za mart 3,5 posto – kazao je Omerefendić.

Prema njegovim riječima, Savez udruženja penzionera u FBiH poslao je na banjsko liječenje 4.746 penzionera.

– Dodijelili smo 237 stanova za najugroženije penzionere, zajedno sa općinom Zenica i Vogošća izgradili 25 kuća, dodijeli pomoć i adaptirali 588 kuća i stanova – istaknuo je Omerefendić dodavši da su to osnovne aktivnosti koje je Savez uradio u prošloj godini.

Izvor: RTV Slon/Fena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments