Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSistem protugradne zaštite u Gradačcu štiti 23 hektara obradivog zemljišta

Sistem protugradne zaštite u Gradačcu štiti 23 hektara obradivog zemljišta

Osim po nadaleko poznatom Sajmu šljive, Gradačac je poznat i po tome što je jedina općina na području Federacije Bosne i Hercegovine koja ima protugradnu zaštitu. Sa šest lokacija smještenih u nekoliko sela zaštićena su 23 hektara plodnih voćnjaka, oranica, malinjaka, plastenika…

Gradonosni oblaci

Sistem protugradne zaštite u Gradačcu postojao je i prije rata, a danas je uvezan sa sistemom protugradne zaštite entiteta RS, tačnije s onim smještenim u Bosanskoj Gradišci, odakle gradačački strijelci dobivaju informacije kada i u kolikoj mjeri trebaju djelovati. Strijelci su dužni da dva puta dnevno održavaju i vezu s nadležnima za ovu oblast u Bosanskoj Gradišci.

– Prije desetak godina, dok još nismo imali protugradnu zaštitu, našu općinu je pogodilo nevrijeme koje je prouzrokovalo štetu od dva miliona maraka. Ovakav vid zaštite je vrlo efikasan i nužno je da ga imaju i druge općine, u prvom redu Gračanica, odakle nam dolazi najviše gradonosnih oblaka – ističe za naš Avaz dipl. ing. poljoprivrede Salim Novalić, stručni savjetnik u Općini Gradačac.

Sredstva za rad

Svaka lansirna rampa na području gradačačke općine ima šest raketa, a godišnje se iz budžeta ove općine za rad tih rampi izdvaja od 60 do 70 hiljada KM.  (Avaz)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments