Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKSvečano obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Svečano obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Danas je u prostorijama srebreničkog Doma kulture održana svečana proširena sjednica Općinskog vijeća Srebrenik, kojom su na dostojan način obilježeni 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana.

Pored općinskih vijećnika, sjednici su prisustvovali i najviši predstavnici privrednog,  političkog, kulturnog i vjerskog života općine Srebrenik te predstavnici boračkih udruženja i javnih preduzeća i ustanova s područja srebreničke općine. Prigodan referat posvećen ovom značajnom datumu podnio je općinski načelnik Nihad Omerović, naglasivši da je na današnji dan prije 73 godine okončan najstrašniji ratni sukob u svjetskoj historiji koji je u periodu od 1939. do 1945. godine donio silne patnje i progone drugih i drugačijih.

–„Narodi BiH su među prvima uočili o kakvom se zlu radi i među prvima na Balkanu ustali u borbu protiv nacizma i fašizma. Zato se danas prisjećamo i svih onih koji su u periodu od 1941. do 1945. godine položili svoje živote u borbi protiv fašizma, ali i svih patriota koji su se u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine suprostavili nadolazećem fašizmu i dali svoje živote za odbranu BiH“, poručio je Omerović.

O ovom značajnom datumu na sjednici su govorili i Edis Kavgić, zamjenik predsjedavajućeg OV Srebrenik, i Fahrudin Salihbašić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Srebrenik. U drugom dijelu svečane sjednice izveden je prigodan kulturni program posvećen ovom značajnom datumu kojeg su pripremili učenici nižih razreda Prve osnovne škole Srebrenik.

U sklopu obilježavanja ovog datuma, delegacije boračkih udruženja i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine Srebrenik položili su cvijeće na centralni spomenik stradalim braniteljima u proteklom ratu u BiH i spomen-kosturnicu stradalim antifašistima u toku Drugog svjetskog rata.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments