Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTuzlanski kanton i dalje lider u oblasti obrta

Tuzlanski kanton i dalje lider u oblasti obrta

Iako je Tuzlanski kanton lider  u oblasti obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine, Ministarstvo privrede TK i dalje, kroz različite programe radi na poticanju privrednika da se bave obrtom. Stoga se, svakodnevno na području najmnogoljudnijeg kantona registruju različite vrste obrta, a prema podacima Ministarstva privrede TK, najzastupljenija vrsta obrta je poljoprivredna.

Tuzla sa registrovanih skoro tri i po hiljade obrta, prednjači u Tuzlanskom kantonu. Najbrojnije prijave obrta na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini su iz oblasti poljoprivrede, zatim starih i tradicionalnih zanata, frizersko-kozmetičkih salona, potom taxi prevoznika, te autoprevoznika. Iz Ministarstva privrede ističu da svakodnevno rade na promociji i poticanju privrednika za bavljenje obrtom.

„Potičemo obrte, posebno male obrte. To su mali iznosi ali ti mali iznosi zapravo na određen način pomažu ljudima da kupe neko tehničko sredstvo koje im je potrebno, da imaju nekih obrtnih sredstava. To onda oni nama opravdaju, ne pravimo velike procedure oko toga, ali u svakom slučaju napravimo neki pomak.“ – kazao je Osman Puškar, ministar privrede TK.

Inače, broj registrovanih obrta u Tuzlanskom kantonu bilježi kontinuirani rast još od 2007. godine. Zaključno sa proteklom godinom u ovom kantonu bilo je registrovano oko 11.500 hiljada obrta, navodi se ovo u prihvaćenoj Informaciji o stanju obrta na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini. Ministar privrede, Osman Puškar, navodi da će resorno ministarstvo u narednom periodu, zajedno sa Ministarstvom obrazovanja i nauke raditi na promociji poduzetništva u školama i uvođenju nastavnih predmeta iz ove oblasti.

„Mogu se pravdati da u tim školama ima ekonomija, međutim to su staromodni programi. Mi želimo nešto što je savremenije, što korespondira sa programima Evropske unije. Na taj način naše mlade pripremamo da oni budu u poziciji da to rade.” – istakao je Puškar.

U okviru Javnog konkursa Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, za odabir grant sredstava „Tekućih transfera“ za 2017. godinu, odobreno je preko 700 miliona KM podrške za 54 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona. S druge strane, kantonalno ministarstvo podržalo je ukupno 25 korisnika sa skoro 30 miliona KM.

Ministar Puškar navodi da sa ovom politikom nastavljaju i u narednom periodu. On također ističe da resorno ministarstvo trenutno radi na izradi Zakona o poslovnim zonama, koje su već odavno dio poslovnog plana ovog ministarstva.

„Želimo da poslovne zone upravo ovim malim obrtnicima otvore prostore, jer tamo trebaju biti riješeno sve kada su u pitanju komunalije, nadokande prostornog uređenja i želimo da ta poslovna zona bude u funkciji malih poduzetnika koji će za jeftine pare dobiti i poslovni prostor i početi sa radom.“ – dodao je ministar privrede.

Iz Ministarstva privrede ističu da će i u narednom periodu nastojati održati ovu poziciju Tuzlanskog kantona kada je u pitanju obrtništvo u cijeloj Federaciji. Dodaju da će raditi i na smjernicama za aktivnosti koje je potrebno realizirati u 2018. godini kako bi se doprinijelo još boljem stanju obrta na području Tuzlanskog kantona. Također, na sjednici Vlade je istaknuto i da bi novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima Federacije BiH trebao donijeti unaprijeđenju regulatornog okvira za poslovanje obrtnika. To prije svega znači ubrzanje procesa registracije obrtnika i osoba koje obavljaju srodnu djelatnost. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments