Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETUIOBiH uvodi novi vid kontrole poreskih obveznika

UIOBiH uvodi novi vid kontrole poreskih obveznika

Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH predstavili su novi način kontrole poreskih obveznika – “Horizontalni monitoring”.

U pitanju je kontinuirano praćenje poreskih obveznika tokom cijele godine, bez standardnih kontrola u kojima poreski inspektori odlaze u kontrole i u kompanijama provode 15-30 dana, ovisno o dužini kontrolisanog perioda.

Pilot projekt „Horizontalnog monitoringa“ UIO je započela prije više od tri godine u Regionalnom centru u Banjoj Luci sa 15 velikih poreskih obveznika, saopćeno je danas iz UIOBiH.

U tom periodu inspektori UIO su sa poreskim obveznicima uspostavili saradnju kroz elektronsku korespodenciju, na način da je potpisan Protokol o elektronskom obavještavanju UIO.

”Poreski obveznici su vršili razvoj poslovnih i računovodstvenih procesa po preporukama i uputstvima iz UIO, a ujedno je uspostavljen sistem interne revizije u svakoj kompaniji za poštivanje propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja, kako bi se rizik od eventualnih grešaka sveo na minimum”, rekao je Dejan Radić, šef Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika UIO u Regionalnom centru Banja Luka, predstavaljajući „Nove usluge poreskim obveznicima UIO“ na Jahorina ekonomskom forumu 2018.

Da je novi vid praćenja – kontrola poreskih obveznika odlično prihvaćen i od poslovne zajednice, potvrdila je Jasmina Lopičić, izvršni direktor za finansije kompanije m:tel, koja je na Jahorina ekonomskom forumu 2018. istakla da je ova kompanija jedan od najvećih i najurednijih platiša poreza u BiH.

U pilot projekt “Horizontalnog monitoring” od početka je uključena i kompanija “Tropic i MojMarket”, a prednosti novog načina praćenja poreskih obveznika pozdravio je i Aleksandar Šuman, direktor finansija i računovodstva ove kompanije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments