Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETUniverzitet u Tuzli na svjetskoj tabeli zauzima 3.480. poziciju

Univerzitet u Tuzli na svjetskoj tabeli zauzima 3.480. poziciju

Univerzitet u Tuzli drugi je najbolji bh. javni univerzitet, objavio je Webometrics koji vrednuje visokoškolske ustanove na globalnom nivou. Ispred tuzlanskog nalazi se Univerzitet u Sarajevu.

Međutim, ako se gleda lista svih univerziteta bez predznaka “javni” ili “privatni”, odna se između Univerziteta u Sarajevu i onog u Tuzli, nađe i Internacionalni univerzitet u Sarajevu – privatna visokoškolska ustanova.

Od završetka rata do danas u BiH je osnovan veliki broj privatnih univerziteta i visokoškolskih ustanova, tako da je ukupan broj institucija u našoj zemlji koje pružaju usluge visokog obrazovanja porastao na 62 prema podacima Webometricsa.

Stručnjaci su saglasni da tako veliki broj visokoškolskih ustanova znači i manje kvaliteta u obrazovnom procesu. A kakav je status visokoškolskih ustanova u BiH najbolje potvrđuju rang-liste na stranicama koje prate, analiziraju i vrednuju kvalitet visokog obrazovanja.

Tako je na stranici Webometricsa najbolje rangirani univerzitet u BiH Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i to na 2039. mjestu prema podacima s početka godine. Na drugom mjestu je privatni univerzitet Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) na 3362. mjestu dok je treći iz BiH Univerzitet u Tuzli i to na 3480. mjestu. Slijede Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Zenici.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments