Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKVečeras sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec ramazan

Večeras sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec ramazan

Ramazan se smatra najodabranijim mjesecom za muslimane. To je deveti mjesec lunarnog kalendara u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur’ana.
Tokom ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumijeva se potpuno suzdržavanje od jela, pića i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca. Vrijeme je ovo kada se muslimani “pokoravaju” i molitvama veličaju vjeru u Boga.
Glavni imam Medžlisa IZ  Srebrenik  Refik Ef Hodžića povodom nadolazećih blagdana ramazana uputio je poruku koju prenosimo u nastavku:

Poštovana braćo i sestre u vjeri,

U utorak, 15. maja 2018. godine sa zalaskom sunca nastupit će mubarek mjesec ramazan 1439.h.g.  Dočekujemo ga sa velikom radošću i zadovoljstvom, svjesni brojnih blagodati koje sa sobom donosi. Poput brižnog i gostoljubljivog domaćina koji se raduje dragom gostu i trudi se oko njega, otvorimo svoja srca i u njih primimo blagodati ovog najodabranijeg mjeseca.

Ramazan je prilika da jače osjetimo svu raskoš i  blagodat vjere koja se manifestira kroz ramazanski post, namaz, zekat i sadekatul-fitr, druženja uz iftare, zajedničko obavljanje namaza  kao i zajedničko učenje Kur’ana, na taj način učvršćujući našu vjeru, jačajući naše zajedništvo, uz osjećaj  mira i sigurnosti,  na poseban način činimo osjetljivom našu vjerničku svijest prema siromašnima, ugroženima i  potlačenim.  Kroz post kao krunski ramazanski ibadet izoštravamo naša duhovna čula,  podstičemo naš duhovni vid koji nam pomaže da stvari vidimo jasnije, onakve kakve one u suštini jesu, a ne kako nam ih drugi predstavlaju i serviraju.

U predstojećim ramazanskim danima kao njegovi aktivni sudionici, jasnije ćemo vidjeti i spoznati blagodat  zdravlja  i iskušenje bolesti, zahvalimo našem Gospodaru na blagodati zdravlja  ibadetom posta, teravijom u džematu  i drugim ibadetima.
Velika je blagodat imati porodicu, prijatelje i komšije,  zato zahvalimo Uzvišenom na tom daru time što ćemo ih u predstojećim ramazanskim danima posjetiti i pomoći ako im je naša pomoć potrebna i skupa sa njima iftariti jer je u zajedničkom iftaru bereket.

Velika je blagodat sloboda koju uživamo, zahvalimo Sveznajućem na tome daru tako što će drugi biti slobodni i mirni od naših ruku i jezika  i  bilo kakvog  zla.
Velika je blagodat pripadati zdravoj zajednici i uživati sigurnost i zaštitu svoje zajednice, zahvalimo Uzvišenom na tome daru , tako što ćemo biti njeni korisni članovi, svjesni važnosti džemata  i svjesni prednosti sloge nad razdorom.

Poštovane vjernice i vjernici, iskoristimo blagodati ramazana upotpunjujući svoje obveze prema sebi, svojoj porodici  i našoj Islamskoj zajednici.

Neka bereket ramazanskih ibadeta obasja naša srca, osvijetli naše domove i osnaži naše džemate.  Budimo ustrajni u ibadetima i dovama našem Gospodaru.                                                               Uz želju da nam Allah dž.š. ukabuli naše ibadete, naše dove i naša dobra djela, svim  muslimanima i muslimankama čestitamo dolazeće mubarek ramazanske dane.

Ramazan šerif mubarek olsun!

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments