U BiH 2000 razvoda godišnje: Koliko košta razvod u Tuzlanskom kantonu?

0

Svake godine u našoj zemlji odluči se razvesti skoro 2.000 parova. To pokazuju podaci državne Agencije za statistiku. S druge strane, broj sklopljenih brakova u našoj zemlji u posljednjih deset godina konstantno se smanjuje. Najviše parova razvodi se upravo u Tuzlanskom kantonu.

 „Prema zvaničnoj statistici u FBiH za prošlu godinu, bilo je 1790 razvoda brakova i to je zvanična statistika. Za Tuzlanski kanton, nemam tačne podatke, ali je naš kanton prvi u Federaciji prema broju razvoda brakova. Kada to svedemo na nivo TK, onda Tuzla kao najveći grad svakako prednjači po broju razvoda.“ – kazao je advokat Damir Alić.

Razloga za razvod je mnogo. Osim preljube, koja predstavlja vodeći razlog zbog kojeg se parovi odlučuju na ovaj korak, novac je kao što je i očekivano na drugom mjestu. Procedura za razvod braka može trajati najmanje dva mjeseca, ukoliko obje strane žele razvod. Ukoliko jedna strana ne pristaje na razvod, procedura može potrajati čak i nekoliko godina, ali u konačnici rezultat je isti – par će biti razveden, ali troškovi tog razvoda će biti mnogo veći.

„Jedan prosječan, sporazumni razvod braka, gdje postoje i djeca i koji se riješi brzo i efikasno uz saglasnost oba roditelja košta oko 1500 do 2000 KM. Naravno, ovi se troškovi mogu multiplicirati ukoliko jedan od bračnih partnera povuče svoj potpis, što u konačnici isto rezultira ali su troškovi veći i mogu da izađu i preko 5000KM i naravno odgovornost za te troškove snose bivši bračni partneri.“ – dodaje Alić. 

Da ipak nije sve tako crno, govore i podaci Matičnog ureda grada Tuzla, koji pokazuju da je tokom prvih pet mjeseci 2018. godine, u Tuzli sklopljeno 248 brakova, a obzirom da slijedi ljetni period, očekuje se da se ovaj broj poveća. U brak najčešće stupaju mladi od 23 do 30 godine života, ali ima i onih koji se na ovaj korak odluče i u nešto kasnijim godinama života.

„Naravno da imamo i takve slučajeve. Ne bismo mogli izdvojiti neku kategoriju da kažemo da su to 50-te, 60-te godine života. Imamo parove i sa 70 godina koji se odluče na sklapanje braka. Možda je to situacija da su oni već neko vrijeme živjeli u vanbračnoj zajednici pa se odluče iz nekog formalnog razloga da to ovjekovječe i činom vjenčanja, ali dešavaju se situacije gdje imamo mladence starosti 50, 60 i 70 godina.“ – ističe Mirha Aščerić, šefica Odjeljenja za opće i pravne poslove Grada Tuzla.

Brakovi u našoj zemlji najčešće pucaju u prvih pet godina zajedničkog života, ali isto tako ima slučajeva kada se bračni parovi odluče razvesti i nakon 40 ili 50 godina braka. Upravo veliki procenat razvoda i konstantno smanjenje broja novih brakova samo su vrh ledenog brijega. Jer, u prošloj godini u Federaciji je evidentirano oko 2000 više umrlih osoba, nego što je rođeno djece, a ukoliko se trend razvoda nastavi i u narednom periodu, nastavit će se i negativan prirodni priraštaj. Ako tome dodamo sve veći broj mladih koji odlaze iz BiH, sigurno je da će naša zemlja uskoro postati zemlja staraca. (RTV SLON)

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime