Muslimani širom BiH klanjali bajram-namaz

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama i džematima širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Ramazanski bajram.

Centralna bajramska svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Begova džamija i njen harem bili su premali da prime sve vjernike, te je dio muslimana bajram-namaz klanjao na ulici uz harem.

Nakon klanjanja bajram-namaza, vjernici su otišli kućama, te krenuli u obilazak svojih porodica, rođaka, komšija i prijatelja.

Ramazanski bajram traje tri dana i dolazi nakon posta i ibadeta u svetom mjesecu ramazanu. Ovo je jedan od najvećih i najradosnijih blagdana za muslimane, koji ga dočekuju s posebnim emocijama i raspoloženjem. Posebnu radost predstavlja i za najmlađe koji iščekuju svoju bajram-banku. U svakoj kući se dočekuje uz tradicionalne kolače i druga jela, a muslimani su za ovaj blagdan svečano obučeni u najljepša odijela i odjeću. (Faktor)

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,737FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave