Muslimani širom svijeta sutra obilježavju Ramazanski bajram

0

Ramazanski bajram ove godine obilježava se u petak, 15. juna. Najveći je ovo praznik za sve muslimane širom svijeta. Ovim blagdanom obilježava se završetak 29 ili 30-dnevnog posta od zore do zalaska Sunca. Ramazanski bajram pada na prvi dan mjeseca ševvala. Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović istakao je da su muslimani u danima posta i noćnom stajanju u namazu pred Gospodarom svjetova, dublje, jasnije spoznali snagu i smisao istrajnosti u poslu i zadaćama, kao i blagodat strpljivosti u odnosima i saradnji s drugim ljudima.

„Neka nam obnovljena duhovna i umna snaga budu od pomoći da moralne vrijednosti u našem društvu činimo još postojanijim, te da jačamo ljubav prema zavičaju gdje je naš korijen, i prema domovini u kojoj je naš mir i sloboda. Na ovim granicama nam valja neprekidno i nepokolebljivo bdjeti. Allah Uzvišeni nas poziva i savjetuje: O, vjernici! Strpite se, i postojani budite, i nepokolebljivi na granicama nek’ ste! I Allaha se bojte da biste uspjeh postigli!“ navodi Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Vjernici  islamske vjeroispovjesti s  radošću dočekuju  Ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović uputio je bajramsku poruku vjernicima.

„Poštovana braćo i sestre! Zamolit ću vas da se na Bajram ophodite s mnogo ljudske dobrote sa starijima, i da pokažete vrijednost samilosti prema mlađima. U tome nam je najbolji uzor naš poslanik Muhammed, alejhisselam. U poštovanju starijih nahodi se mudrost života, a u brizi i odgovornosti za mlađe naša je dalekovidost. U danima jedinstvene bajramske radosti nipošto ne zaboravimo ni one koji su u nevolji i kojima naša pomoć i pažnja može biti veliko olakšanje i utjeha.  Svima vam upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim vam puno sreće i napretka – svakog dobra. Podijelimo bajramsku radost sa svojim komšijama i prijateljima. Bajram šerif mubarek olsun.“ kazao je Fazlović.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog bit će u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli sutra  petak 15. juna 2018. godine.  Sabah-namaz će se klanjati u 4:30 sati, od kada počinje ostali dio programa. Bajram-namaz  s početkom u 5:37 sati će predvoditi i hutbu održati muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime