Nove olakšice za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova

Izmjenjen Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava upućen je u skupštinsku proceduru. Ovim izmjenama Vlada inicira oslobađanje plaćanja poreza na promet nepokretnosti i prava mladih bračnih parova koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

„ Usaglašeno je da se starosna granica pomjeri sa 30 na 35 godina. U smislu da oba bračna druga moraju imati do 35 godina starosti.“ kazao je Miralem Nuhanović, ministar finansija TK.

Plaćanja poreza na promet nepokretnosti i prava u slučaju prijenosa vlasništva na stanovima do 70 m2površine, bit će oslobođeni mladi bračni parovi koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje i koji u periodu do početka primjene ovog Zakona nisu bili vlasnici, nepokretnosti koja je služila ili služi za stanovanje.

„ Stambena površina od 70 m2  kupljena u povlasticu poreskog oslobađanja optimalna je i sasvim dovoljna za mlade bračne parove koji u nastavku životne i radne aktivnosti imaju mogućnost sticanja većih stambenih površina.“ navodi Nuhanović.

Kao dokaz da mladi bračni parovi nisu vlasnici nepokretnosti  za stanovanje, služit će potvrda i uvjerenje nadležne općinske ili gradske Službe kod kojih se vodi evidencija o nepokretnosti nekretnina, potvrda i uvjerenje nadležnog ureda općinskih sudova, kod kojih se vodi evidencija vlasništva nad nekretninama i evedencija vlasništva nad stanovima iz knjige položnih prava, te pojedinačne izjave bračnih parova da  nisu bili vlasnici nepokretnosti koja su služila za stanovanje.  Izjava mora biti ovjerena kod notara.

Sličan potez ranije je ove godine imala i  Vlada Federacije BiH, kada je  u martu zajedno sa Union bankom osigurala je 20 miliona KM za stambene kredite mladih bračnih parova. Sredstva su bila operativna od 22. marta, i utrošena su za 30 dana. Ova sredstva dobili su mladi bračni parovi sa područja FBiH koji su najbrže pronašli stanove i prikupili svu potrebnu dokumentaciju. Najčešći traženi iznosi po kreditu bili su između 60 i 100 hiljada KM, a najveći iznos koji se mogao dobiti bio je 150 hiljada KM. Kamatna stopa ovog kredita iznosi 2,99 posto. Specifičnost ove kamatne stope, osim njene visine, je i to da je ona fiksna za vrijeme otplate kredita. Rok otplate kredita je 20 godina. (RTV SLON)

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,738FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave