U periodu od 2013 – 2017. godine Bosnu i Hercegovinu je napustila 151.101 osoba

 

U periodu od 1992 – 1995. godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo 1,2 miliona građana koji su utočište pronašli van granica Bosne i Hercegovine. Trenutno 98.578 osoba ima zvaničan status interno raseljene osobe u BiH, od čega je jedna trećina još uvijek ugrožena. Oko 20.000 osoba je zvanično registrovano kao izbjeglice iz BiH koje borave izvan zemlje porijekla. Broj ugroženih manjinskih povratnika iznosi 47.000. Izgrađeno/obnovljeno oko 327.000 domova. Preko 2.700 stambenih objekata je bez elektrifikacije. Zdravstveno osiguranje nema 10.675 lica. 8.994 porodice su u stanju socijalne potrebe bez ikakvog primanja, dok samo 0,8% – 1% povratnika radi. U BiH još uvijek postoji preko stotinu kolektivnih centara. Teritorijalno 2,3 procenta naše zemlje je pod minama, što znači da je 84 hiljade ne uklonjenih mina.

Međutim, Bosna i Hercegovina se danas susreće sa drugim izazovima, a jedan od tih izazova je i masovno iseljavanje bh. građana, među kojima je veliki broj povratnika i raseljenih osoba. Prema istraživanjima koje je provela Unija, u period od 2013 – 2017. godine Bosnu i Hercegovinu je napustila 151.101 osoba. Glavni uzroci migracija stanovništva su ekonomski.

U cilju smanjenja odlazaka bh. građana, Unija za održivi povratak i integracije u BiH je u sklopu kampanje Stop iseljavanju bh. građana pokrenula projekta pod nazivom Zajedno učinimo život boljim u BiH, koji je u prvoj fazi finansirala Vlada Švicarske u općinama Bihać, Čapljina i Lukavac. Projekat ima za cilj promociju individualnog seoskog turizma u lokalnim zajednicama. Cilj je, kroz ekonomsko jačanje stanovnika lokalnih zajednica, poboljšati uslove života kroz samozapošljavanje u ruralnom (ili agro) turizmu. U tu svrhu, Unija je kreirala i web portal www.bhselo.ba gdje se besplatno promovišu seoska domaćinstva u svrhu unaprjeđenja ruralnih područja koja imaju mogućnosti za razvoj turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Želimo motivisati i podržati što više osoba koje žive u ruralnim sredinama da se organizovano bave pokretanjme sopstvenog biznisa kroz otvaranje seoskih domaćinstava i ukazati im na mogućnosti koje nude ruralna područja.

 

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,737FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave