“Sevdah koncept”-Srebrenik oduševio prisutne na koncertu povodom Dana općine Srebrenik

 

Sinoć je u kino sali  srebreničkog Doma kulture održan koncert škole tradiconalne muzike “Sevdah koncept” iz Srebrenika povodom 21.juna Dana općine Srebrenik , a pod pokroviteljstvom načelnika općine Srebrenik , doktora  Nihada Omerovića. Prisutni gosti uživali su u dvosatnom programu kojeg su pripremili članovi i gosti ” Sevdah koncepta”. Tradicionalne narodne pjesme iz cijelog Balkana i šire izvedene su na pozornici od strane sadašnjih i budućih pjevačkih zvijezda koje su svoje prve muzičke korake upravo počeli iz ovog jedinstvenog udruženja. Na koncertu su pjevali Mahir Delić, Emil Buljubašić, Eldar Selimović, prof. Selma Hasanović, Vedin Mustafić-Vedo, Sadik Hasanović i Lejla Zahirović. Posebnu draž ovom nesvakidašnjem koncertu  je ostavio  i nastup profesora Bosanskog jezika Sadila Mehmedovića koji je za publiku izveo praizvedbu dijela monodrame ” Hej Šemso” čiji je autor i koju je prvi puta izveo ravno prije 40 godina.

“Sevdah koncept” Srebrenik je osnovan 2013.godine i djeluje u okviru Centra za muzičko obrazovanje pod vodstvom Nermina Hasanovića -Manka. Škola trenutno broji 32 učenika na harmonici , gitari i solo pjevanju, a radi se i na proširenju naobrazbe mladih na još nekoliko instrumenata.

Publika je sinoć uživala u interpretacijama pjesama sa prostora cijelog Balkana i šire.

“Zajdi,zajdi”, “Da sam ptica, da imam krila”, “Jablani se povijaju”, “Nema više moj jarane”, “Omer beže”, “Nad izvorom vrba” samo su neke od pjesama u kojima je publika uživala i zajednički pjevala sa onima koji su nastupili.

Na kraju prije nego što su prisutni zaigrali kolo , gledaoci su uživali u nadsviravanju harmonika  koje je izveo orkestar škole tradicionale muzike ” Sevdah koncept” Srebrenik.

 

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,736FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave