Štrajk se prekida, a otkazi povlače: Doktori zvanično od sutra na usluzi pacijentima!

0

Poslije u petak predstavljenog i usvojenog prelaznog rješenja za doktore i stomatologe iz Tuzlanskog kantona, u danima vikenda uslijedio je hitni sastanak Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

Upravo na tom sastanku, kako je bilo i najavljeno, odlučeno je da se otkazi povlače, a štrajk prekida što znači da pacijenti u Tuzlanskom kantonu od ponedjeljka mogu očekivati punu zdravstvenu njegu u svim javnim zdravstvenim ustanovama u TK!

“Ovim putem želimo da izrazimo zahvalnost stanovništvu a naročito pacijentima na strpljivosti i razumijevanju ali i podršci u borbi za ostvarivanje naših prava.” – poručeno je iz Štrajkačkog odbora doktora medicine i stomatologije TK.

Podsjetimo, kako nam je u petak kazao Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora SSDMiS TK postignuti dogovor je kakva-takva pobjeda njihove istrajnosti.

“Jedno od rješenja je da nam uvaže reprezentativnost sa federalnog nivoa kako bismo mogli potpisati Kolektivni ugovor za djelatnost doktora medicine i stomatologije na TK i kako bismo svoja prava i obaveze mogli mi regulisati – doktori medicine i stomatologije. S druge strane dogovoreno je da će se pokrenuti, po hitnom postupku, izmjene Zakona o radu kojim se, vezano za Reprezentativnost, ne bi više dolazilo u situaciju pogrešnog tumačenja tog Zakona o radu.” – kazao je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora SSDMiS TK.

Iako će se u narednim danima dogovori oko Kolektivnog ugovora početi voditi između Vlade Tuzlanskog kantona i sada već federalnog Sindikata doktora medicine i stomatologije, današnji zaključci nisu garant stopostotnog ispunjenja reprezentativnosti Sindikata doktora i stomatologa sa kantonalnog nivoa. Zato je sa federalnog nivoa još jednom podcrtano kako se na tu, za doktore i najvažniju stavku, neće zaboraviti, o čemu je RTV Slon detaljnije i izvijestila.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime