U TK planiran upis skoro 6000 srednjoškolaca

0
15

Skoro šest hiljada maturanata osnovnih škola moći će izabrati jednu od 32 srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Mjesta za sve ima, čak i 1700 mjesta više nego što ima maturanata koji su završili osnovne škole.

„Lepeza zanimanja, odnosno stručnih zvanja ili tipova gimnazija u koje se učenici mogu upisati ove godine je 94. Imamo mogućnost upisa u sedam tipova gimnazija, zatim 40 stručnih zvanja u tehničkim školama, to su trogodišnje stručne škole, ali i četiri umjetnička stručna zvanja i dva vjerska odnosno dva zvanja za vjersku srednju školu.“ kazala je  Mersija Jahić, pomoćnica ministra obrazovanja i nauke

U skladu sa upisnom politikom Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona raspisat će i konkurs za stipendiranje učenika koji se odluče obrazovati za deficitarna zanimanja. Oko 200 učenika bit će korisnici ovih stipendija.

„To su pretežno ona zanimanja koja su vezana za zanate, dakle kao što su tesari, zidari , dakle ona zanimanja koja su nam na tržištu rada trenutno deficitarna.“ ističe Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK.

A i pored stipendija za deficitarna zanimanja, činjenica je da među učenicima i dalje najviše vlada interes za upisom u Medicinsku školu. Stoga se od ove školske godine, i u ovoj školi uvodi se novi smjer. (RTV SLON)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime