U Tuzlu stigao 121 migrant, ilegalno prešli granicu kod Karakaja

Policijska stanica Sapna jutros je obavijestila dežurnog inspektora Službe za poslove sa strancima da se na teritoriji ove općine nalazi veliki broj migranata, tačnije njih 121.

Policija je uz pomoć privatnika iz Sapne organizovala prevoz migranata do Tuzle gdje se u Službi za poslove sa strancima vrši njihovo evidentiranje.

Među migrantima ima i porodica sa djecom, a kako saznajemo na terenu skoro svi migranti su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva za azil.

Od danas pristigle grupe migranata njih 90% nema nikakve dokumente. Nakon što bude okončana njihova evidencija, ranjive kategorije, odnosno roditelji sa djecom i maloljetne osobe bez pratnje imaju pravo zatražiti nužni smještaj koji je za ovo područje obezbijedila Nevladina organizacija Emaus u naselju Duje kod Gračanice.

Svi ostali dužni su da se, u roku od 14 dana o vlastitom trošku prevezu u jedan od Azilantskih centara u Federaciji BiH, Delijaš ili Salakovac.

Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da je čak 121 migrant uspio preći preko granice ilegalno, zbog čega se sumnja da su jednostavno pušteni preko mosta u Karakaju kod Zvornika, iako neki migranti tvrde da su se prevezli čamcima preko Drine.

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,737FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave