Učenici Druge OŠ Srebrenik postigli zavidne rezultate na međunarodnom takmičenju iz matematike

0

Druga osnovna škola Srebrenik uzela je učešće na tradicionalnom Međunarodnom takmičenju učenika osnovnih škola iz matematike pod nazivom „Klokan Matematičar bez granica“.

Riječ je o jednom od najmasovnijih međunarodnih takmičenja osnovaca na kojem je učestvovalo preko 4 miliona učenika iz preko 40 država. Takmičenje je održano 15. marta 2018. godine, a testiranje je obavljeno istovremeno u svim državama uključenim u ovaj projekat. Na testiranju u Drugoj osnovnoj školi u Srebreniku učestvovala su 44 mlada matematička talenta od drugog do devetog razreda, a testovi učenika ove škole upućeni su Fondaciji za promociju nauke, tehnologije i matematike u Sarajevo koja je bila zadužena za organizaciju takmičenja u BiH. Ovih dana iz Sarajeva su stigli rezultati testova koji pokazuju da su učenici Druge OŠ Srebrenik dostojno predstavili svoj grad i državu BiH na najmasovnijem matematičkom takmičenju u svijetu.

Zavidne rezultate ostvarili su učenici IV-a razreda Benjamin Zahirović i Selin Yesilmen te učenik II-a razreda Orhan Sofić. Oni su dobili nagrade i diplome za izvrsnost u izradi testa, a zavidan procenat riješenih zadataka imali su i ostali takmičari iz ove škole.

–„Primarni cilj takmičenja je da se populariše matetmatika i da se među najmlađom generacijom razvija ljubav prema ovom predmetu za koji se obično kaže da predstavlja  bauk. Naši učenici su pokazali da matematika za njih nije bauk, što potvrđuje pohvale i priznanja od strane organizatora“ ističe Nermin Burgić, nastavnik matematike i koordinator takmičenjna u Drugoj OŠ Srebrenik.

Nagrađeni učenici ističu da vole rješavati matematičke probleme i da prkatično žive za matematiku te da ovo međunarodno priznanje predstavlja dodatni podstrek da se još više posvete predmetu koji za mnoge njihove vršnjake predstavlja svojevrsni bauk.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime