Porezna uprava Federacije BiH ne uvodi novi porez

0

 

Povodom napisa u medijima da “Vlast uvodi porez na poklone od dijaspore“ i napisa da „Vlast oporezivanjem freelancera želi opljačkati mlade i otjerati ih iz zemlje“, Porezna uprava Federacije BiH zbog istinitog i objektivnog informisanja građana upućuje slijedeće reagovanje:

Javno upućeni poziv Porezne uprave Federacije BiH da građani prijave svoje prihode ne predstavlja novo uvođenje poreza.

Javni poziv je upućen na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva.

S obzirom da se Zakon primjenjuje od 01.01.2009. godine, to se ne može govoriti o nekom novom porezu, a Porezna uprava Federacije BiH ne može selektivno primjenjivati zakonske odredbe.

Porezna uprava Federacije BiH naglašava da njen primarni cilj nije kažnjavanje i  izricanje sankcija, već je njen primarni cilj da porezni obveznici sami dobrovoljno prijave i plate svoje porezne obaveze.

Upravo da bi izbjegla izricanje sankcija Porezna uprava Federacije BiH je uputila Javni poziv svim fizičkim licima – rezidentima Federacije BiH koja ostvaruju oporezive prihode iz inostranstva da sami prijave i plate propisane porezne obaveze.

S obzirom da će Porezna uprave Federacije BiH nastaviti sa prikupljanjem podataka od banaka o prilivima koja fizička lica – rezidenti ostvaruju putem različitih sistema plaćanja (PayPal, MoneyGram i dr. servisi), pozivamo Vas da dobrovoljnom prijavom svojih poreznih obaveza izbjegnete eventualnu prekršajnu i krivičnu odgovornost, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime