Požrtvovanost pripadnika jedinice za specijalnu podršku MUP-a TK

U vremenskom periodu od 23. do 29. Jula 2018. godini policijski službenici Jedinice policije za specijalnu podršku MUP-a TK su pored svakodnevnih aktivnosti učestvovali u spašavanju građana Tuzlanskog kantona, čiji su životi bili ugroženi.

Tako su 28.07.2018. godine na području općine Kalesija, nakon poplava prouzrokovanih obilnim padavinama, spasili jedno lice u Tojšićima i jedno lice u Vukovijama. Dan kasnije su u Lipnici spasili lice koje je bilo zatrpano u bunaru prilikom njegovog čišćenja na dubini od pet metara. I samo brzom i koordiniranom akcijom službenika JP za SP lice je spašeno od sigurne smrti.

Pripadnici navedene jedinice, tačnije tim ronilaca je u periodu od 23.07. do 28.07.2018. godine učestvovao u pronalasku i izvlačenju utopljenika (pedestosmogodišnjeg muškarca) iz Živinica na jezeru Bistarac. U saradnji sa pripadnicima Federalne uprave Civilne zaštite, navedeni tim je svakodnevno provodio po tri sata pod vodom u pronalsku utopljenika, da bi 28.07. 2018. godine oko 10,20 sati na dubini od deset metara stariji narednik Mirzet Mehić pronašao tijelo utopljenika, čime je uspješno okončana višednevna potraga.