Na srednjovjekovnoj tvrđavi u Srebreniku otkrivena endemska Bosanska zvončika

0

U sklopu projekta „Inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa planine Majevice“, projektni i stručni tim Udruženja građana „Eko mreža“ Srebrenik na zidinama Starog grada Srebrenika identificirao je rijetku endemsku vrstu biljke „bosanske zvončike“.

Radi se o ugroženoj biljnoj vrsti koja je karaktersitična po tome što raste na visokim zidinama srednjovjekovnih tvrđava u BiH. Ovo je prvi slučaj, nakon istraživanja mađarskog botaničara Pantocseka provedenog davne 1881. godine, identificiranja ove endemske biljke na zidinama srednjovjekovne tvrđave u Srebreniku.

Postojanje ove endemske biljke potvrdili su i stručnjaci za floru i faunu s Prirodno-amtematičkog fakulteta u Tuzli, koji kao stručni konsultanti zajedno s volonterima „Eko mreže“ rade na istraživanju biljnih vrsta planine Majevice.

Pored bosanske zvončike, na zidinama Starog grada pronađena je ugrožene vrste sibirske zvončike, ali i posebno zanimljive biljke „usnatice“ (Stachys recta)  iz familije Lamiaceae koja je u Crvenoj knjizi flore Federacije BiH označena kao kritično ugrožena.

 –„Otkrićem ovih rijetkih endemskih biljaka Stari grad Srebrenik, osim kulturno – historijskog značaja, dobio je i impozantnu prirodnu vrijednost kao stanište ugroženih biljnih vrsta. Na osnovu ovih istraživanja pokrenut ćemo inicijatvu za proglašenje ovog specifičnog lokaliteta za posebno prirodno stanište pod zaštitom UNESCO-a, a nakon završetka projekta upriličit ćemo i botaničku postavku rijetkih i ugroženih vrsta Starog grada“, ističe Aldin Hodžić, predsjednik UG „Eko mreža“ Srebrenik.

Otkriće rijetkih endemskih biljaka, dodaje Hodžić, bit će preznetirnao i na međunarodnoj konferecniji koja će se u septembru ove godine održati u Sarajevu.

Glavni donator istraživanja prirodnih staništa planine Majevice je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pomoć u realizaciji ovog projekta pružili su i Općina Srebrenik, JP „Šume TK“ d.d. Kladanj, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Lovačko društvo „Majevica“ Srebrenik.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime