U Tuzli prezentiran projekat podrške zapošljavanju u FBiH

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u Tuzli je  promovisan Projekt podrške zapošljavanja, koji sredstvima podržava i Svjetska banka. S ovim u vezi u Tržnom centru „Dramar” u Tuzli najprije je prikazan promotivni film Svjetske banke, nakon čega je uvodne riječi o Projektu izložio ministar rada i socijalne politike Vlade FBiH Vesko Drljača.

Na ovu temu upriličen je i okrugli sto, kojem su osim predstavnika Ministarstva prisustvovali i ministrica rada i socijalne politike Tuzlanskog kantona Sandra Memić, predstavnici Federalnog zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje.
Govoreći o Projektu, ministar Drljača je naglasio da je politika zapošljavanja u FBiH osnovna postavka svih reformski aktivnosti.
„ Projekt koji je promoviran u Tuzli predstavlja dio reformskih aktivnosti, a na segmentu zapošljavanja radi se dodatno s ciljem da se ova godina učini godinom zapošljavanja, kazao je minister Drljača. Radi se o projektu koji je vrijedan oko 108 miliona maraka. Oko 29 miliona eura daje Svjetska banka, dok ostali dio ide iz federalnog budžeta preko Federalnog zavoda za zapošljavanje. Prezentaciji je prisustvovao  i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.On je ukazao na nekoliko stvari koje oslikavaju odnos Kantonalne vlade prema zapošljavanju i aktivne mjere i projekte koje je Kantonalna vlada do sada realizirala.
„Prije svega želim ukazati na projekat Službe za zapošljavanje, Vlade Švicarske i konsultantske kuće GOPA, a koji se tiče transformacije načina rada Službe za zapošljavanje i uopšte pristupa problematici zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu. U okviru ovog projekta razdvojili smo administrativne od savjetodavnih i poslova pružanja usluge. Što će biti dobra osnova za realizaciju projekta čijoj prezentaciji danas prisustvujemo. Ova promjena doprinijela je da na brži način nezaposlenima omogućimo ostvarivanje njihovih prava, a uporedo da ojačamo savjetodavnu funkciju da nezaposleni dobiju stručnu potporu u traženju posla”, rekao je premijer Suljkanović.