Udruženje PIPOL organiziralo druženje djece izliječene od raka

Udruzenje porodica i prijatelja djece i mladih oboljelih i izliječenih od malignih bolesti „PIPOL“  Tuzla organizovalo je, od 20. do 22.07.2018. godine u sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A. Olovo,  petu po redu ljetnu rehabilitaciju za djecu izliječenu od raka sa područja Tuzlanskog kantona. Pored boravka u ekološki čistoj sredini koja je neprocjenjiva za dječje fizičko zdravlje, u sklopu projekta realizovane su i brojne okupacione aktivnosti koje su imale za cilj da dođu do skrivenihmjesta koja se hemoterapijama ne liječe, dječjeg duha i duše.

Radost za cijelu porodicu

U ovom projektu uzelo je učešće više od četredesetero djece i mladih koji su, zajedno sa svojom porodicom uživali u jednom nezaboravnom iskustvu, čime se doprinijelo rehabilitaciji i resocijalizaciji mališana  izliječenih od raka, kao i pružanju psihosocijalne pomoći i podrške njihovim porodicama koji su neizostavan dio procesa liječenja i oporavka.

 

Trodnevni boravak u S.R.C.A. mališani iz Udruženja „PIPOL“ iskoristili su za kupanje i sunačanje, sportske i rekreativne aktivnosti, terapijsko jahanje konja, posjetu ZOO vrtu sa domaćim životinjama, igru na otvorenim i zatvorenim igraonicama.

Pored slobodnih, korisnici projekta učestvovali su i organizovanim okupacionim i zabavnim radionicama kroz koje su iskazali svoje individualne sposobnosti i vještine,  ali i razvijali kolektivni duh i osjećaj zajedništva. Učešćem u okupacionim i zabavnim radionicama djeca i mladi izliječeni od raka razvijali su  vlastite fizičke i kondicione sposobnosti, motoričke, senzorne i kreativne vještine.

Nova generacija mališana izliječenih od raka

„Ljetna i zimska rehabilitacija,koje kao redovne programske aktivnosti organizuje Udruženje „PIPOL“, ostaju u posebnom sjećanju naših mališana, mladih i članova njihovih porodica. Ove godine učešće u našem projektu uzela je i prva generacija djece oboljele od raka sa područja Tuzlanskog kantona koji su kompletno bolničko liječenje završili na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, na Odjeljenju čiju je kompletnu adaptaciju i rekonstrukciju u vrijednosti većoj od 150.000,00 KM, uz pomoć Grada Tuzla i brojnih drštveno odgovornih kompanija iz zemlje i inostranstva izvršilo Udruženje „PIPOL“ čime je omogućeno da se djeca liječe na svom Kantonu, bliže svome domu… Samim tim, doprinijeli smo i značajnim uštedama u Budžetu Tuzlanskog kantona, koji je sve do 2017.godine izdvajao ogromna sredstva za liječenje mališana oboljelih od raka sa područja Tuzlanskog kantona, koje se odvijalo na Predijstrijskoj klinici u Sarajevu.“- saopšteno je iz Udruženja „PIPOL“.

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,736FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave