MODRIČA: SIPA pronašla oružje i vojnu opremu

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jučer su (23.8.2018.godine), u okviru predmeta kodnog naziva „Jasen”, na području Modriče otkrili i privremeno oduzeli veću količinu naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Postupajući po naredbama Osnovnog suda u Modriči i Okružnog javnog tužilaštva Doboj, policijki službenici SIPA-e izvršili su pretres jedne lokacije na području Modriče. Tokom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 12 ručnih bombi, dvije minobacačke granate 60 mm, puškomitraljez M72, poluautomatska puška, dvije lovačke puške bez dozvole, 477 komada municije kalibra 7,62 mm, 94 komada pištoljske municije, 37 komada lovačke municije (patroni), vojna oprema (okviri za municiju, ambalaža i dr.) i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Jedna osoba lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 361. KZ RS „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materijala“. Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predata na dalje postupanje nadležnom tužilaštvu.

Navedene aktivnosti realizirane su uz podršku policijskih službenika MUP-a Republike Srpske.