Tribina “Razgovor s građanima”

Posjetom Srebreniku Šefik Džaferović je nastavio seriju tribina i direktnih razgovora sa građanima. Prisutni na tribini su imali priliku da saznaju manje poznate detalje iz Džaferovićeve besprijekorne profesionalne i političke karijere, ali i da se upoznaju sa njegovim programom i stavovima o temama bitnim za bh. državu i društvo. Džaferović je naglasio da je Bošnjacima potrebna ozbiljna i odgovorna politika, koja podrazumijeva da je interes države BiH iznad svega.

– Bošnjacima ne trebaju privatni politički projekti sumnjivih motiva, čiji vlasnici ne liče na svoj narod i ne dijele osnovne vrijednosti naroda kojem pripadaju, a spremni su zbog ličnih, izdati državne interese i čak optužiti Bošnjake da su počeli rat u BiH – potcrtao je Džaferović.

Džaferović je, uz ostalo, govorio o potrebi reformi u oblasti obrazovanja, kako bismo školovali kadrove sposobne da odgovore potrebama tržišta rada, naročito u oblasti informacionih tehnologija. Poseban fokus stavljen je na saradnju sa dijasporom, koja predstavlja ogroman potencijal. – Ti odnosi se ne mogu i ne smiju svoditi na slanje doznaka iz inostranstva i nekoliko dana provedenih u BiH tokom ljeta. Od dijaspore ne možemo samo tražiti, moramo im i nuditi. Zato ćemo sa dijasporom graditi partnerski odnos, koji podrazumijeva brigu države za dijasporu u pogledu očuvanja bh. identiteta, a s druge strane stvaranje uvjeta da naši građani, koji žive izvan BiH, mogu lakše i brže investirati u svoju domovinu. Iz faze kada je dijaspora slala donacije, moramo preći u fazu kada će dijaspora investirati u BiH. Na svim nivoima vlasti potrebni su programi da se olakšaju i ubrzaju procedure za pokretanje biznisa u domovini – kazao je Džaferović. Sinoćnjem skupu u velikoj sali Doma kulture u Srebreniku prisustvovalo je preko 500 građana, a u uvodu tribune posjetiocima se obratio i dr. Ibrahim Zukić, predsjedavajući Općinskog vijeća Srebrenik.