Zbog krijumčarenja migranata SIPA slobode lišila tri osobe

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva „Istok“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Sarajeva i Ljubuškog, lišili su slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Krijumčarenje ljudi“.

Osumnjičeni su, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku organizirali krijumčarenje šest ilegalnih migranata porijeklom iz Irana. Tokom nastavka provođenja operativnih mjera i radnji, na području Ljubuškog, otkrivena su još četiri ilegalna migranta sa područja Kosova, koji su predati Službi za poslove sa strancima.

Postupajući po usmenoj naredbi Suda BiH, pretresena su dva stambena objekta, privremeno je oduzeto jedno vozilo koje je korišteno za krijumčarenje ljudi te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon dokumentiranja predmeta, protiv osumnjičenih osoba Tužilaštvu BiH bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju aktivnosti u okviru ovog predmeta.