Bh. proizvođači policijske i vojne opreme i dalje čekaju Pravilnik

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme nadao se da će se na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, kao što je bilo i najavljeno, naći Prijedlog pravilnika o policijskim uniformama – novi tekst, međutim, do rasprave uopće nije došlo.

Stoga su Konzorcij te Privredna komora FBiH, Privredna komora RS-a i Vanjskotrgovinska komora BiH uputili Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i članovima Radne grupe za izradu Pravilnika o izgledu uniformi zajednički zahtjev za održavanje zajedničkog sastanka.

Kako je za Oslobođenje kazao Mustafa Kundić, direktor kompanije MEN, nije im poznato zašto na sjednici Vijeća ministara nije razmatran tekst novog pravilnika.

– Smatramo i zbog toga smo i zatražili sastanak da se u pripremu novog teksta Pravilnika moraju uključiti i bh. privrednici kojih se ovaj pravilnik i tiče, istakao je Kundić.

Kako je naglašeno, BH Konzorcij nije bio uključen u pripremu novog teksta Pravilnika, niti informisan da li su korigovani članovi koji opisuju kataloški, zaštićeni tip uniforme, koji diskriminira bh. proizvođače u postupku javne nabavke.

– Komorski sistem daje podršku Konzorciju proizvođača uniformi, stoga je upućen zahtjev za održavanje zajedničkog sastanka svih ključnih aktera koji su učestvovali u kreiranju i usvajanju navedenog pravilnika. Cilj sastanka jeste da se iznađe zajedničko rješenje koje će omogućiti proizvođačima uniformi da učestvuju u postupku javne nabavke, te službenicima ponude kvalitetnu uniformu i dodatnu opremu, a prethodno budu upoznati sa metodologijom definisanih standarda od Radne grupe koja ih je kreirala, naveli su iz Privredne komore FBiH nakon što Vijeće ministara nije raspravljalo o Pravilniku.

Konzorcij, ali i komorski sistem i dalje smatraju kako bi najbolje rješenje bilo da se tekst novog pravilnika pripremi u saradnji nadležnih institucija i stručnjaka iz ove oblasti, te predstavnika domaćih privrednika.

Kako je istakao Kundić, oni se nadaju da će se u toku naredne sedmice oglasiti kako predsjedavajući VM Denis Zvizdić, tako i ministar sigurnosti Dragan Mektić te zakazati sastanak kako bi se konačno postigao nekakav dogovor.