Danas Svjetski dan čistih planina

Širom svijeta 26. septembra obilježava se Svjetski dan čistih planina. Ovo je prilika da se stvori svijest o značaju planina za život i da se istaknu mogućnosti i ograničenja u njihovom očuvanju.Ovaj dan obično se obilježava obavljanjem ekoloških aktivnosti poput akcija čišćenja, posjeta prirodi i planinarenja. Planine su izuzetno važne za održavanje života na našoj planeti. One nam obezbjeđuju kiseonik, vodu za piće, pružaju dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, dijle sa nama svoju ljepotu.

Planinama danas prijete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Posebno su ugroženi izvori pijaće vode koji izviru u planinama, a od kojih zavisi više od polovine ljudske populacije. Klimatske promjene takođe ugrožavaju njihova prirodna bogatstva.Naše planine Majevica,Konjuh  i Ozren traže veću pažnju čovjeka.Skrećemo pažnju da se posjetom u priordi treba ostaviti čista okolina.Na žalost još uvjek susrećemo divlje deponije na prilazu planinama ili u unutrašnjosti šumskih sistema planina.Ako voliš prirodu , na planinu odlazi i ljeti i zimi.Na planini se mozeš baviti sportom,planinariti ili jednostavno uzivati u ljepoti prirode.

Ekolozi,Izvidaci i planinari veoma brinu o razvijanju ekološke svijesti i borbi za zaštitu prirode.

”Ljubitelj prirode nije onaj ko bere cvijece,vec onaj ko ga ostavi zivjeti, tako da mu se i sljedeci prolaznik moze diviti”. Cvijece je najljepši ukras planina, zar ne

Planine zauzimaju 20-ak odsto kopna na Zemlji i direktno omogućavaju egzistenciju desetak odsto ljudske populacije”…