U džemat Špionica Medžlisa IZ Srebrenik obilježena 20. godišnjica izgradnje džamije

U džematu Špionica Medžlisa IZ Srebrenik svečano je obilježena 20. godišnjica izgradnje nove džamije. Dobrodošlicu velikom broju vjernika poželio je mjesni imam Refik ef. Hodžić, podsjetivši na vrijeme od prije dvije decenije kada je svečano otvorena nova džamija, ali i na brojne dobre ljude koji su u proteklom periodu svojim angažmanom doprinijeli unapređenju infrastrukture i vjerskog života u ovom džematu. Potom je prigodno vjersko predavanje održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji je poseban akcenat stavio na mlade kao najvažniji resurs našeg društva, naglasivši da je potrebno puno više ulagati u odgoj i obrazovanje mladih te stvaranje preduslova za njihov ostanak u našoj domovini.

Učenjem odlomaka iz Kur’ana i izvođenjem ilahija i kasida, svečanost su uljepšali srednjoškolci i studenti iz džemata Špionica, Tutnjevac, Centar Srebrenik, Ćehaje, Bare i Kiseljak. Džamija u Špionici, rečeno je na svečanosti, svrstava se među najljepše džamije na prostoru sjeveroistočne Bosne. U njenu izgradnju uloženo je oko 700.000 maraka, a svojom neobičnom arhitektonskom izvedbom u obliku kocke bez prozora već dvije decenije privlači pažnju prolaznika.

Džematlije Špionice, prema riječima efendije Hodžića, sretni su i ponosni što je u njihovom džematu izgrađena džamija s neubočajenim arhitektonskim rješenjima, a ne kriju ponos ni zbog svoje stare džamije koju su uspjeli sačuvati i obnoviti. Stara džamija u Špionici izgrađena je početkom 19. vijeka i svrstava među najstarije vjerske objekte na području TK, a zahvaljujući pažnji restauratora u potunosti je sačuvan njen autentični izgled. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika prije desetak godina staru džamiju u Špionici, zajedno s haremom u kojem se nalazi nišani stari preko 200 godina, proglasila je nacionalnim spomenikom BiH.