Obilježavanje Svjetskog dana srca i u Tuzli: Evo protokola!

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona će u saradnji sa Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta Tuzla “Medicus” obilježiti ovaj važan datum na Trgu Slobode u petak 28.09.2018. godine od 10 do 12 h gdje će vršiti mjerenje krvnog pritiska i dijeljenje edukativnog materijala.

Obraćanje načelnika Klinike za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla, doc. dr. Elmira Jahića, predstavnicima medija, planirano je za 11.00 sati na Trgu Slobode u Tuzli.

Kardiovaskularne bolesti su bolesti modernog doba, nezdravog načina života i veoma često su povezane sa niskim nivoom zdravstvene kulture i prosvjećenosti. U Bosni i Hercegovini, od ukupnog broja umrlih oko 55% je iz grupe kardiovaskularnih bolesti.

Ovaj dan se obilježava svake godine 29.09. Cilj je podsjetiti ljude širom svijeta da su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti.

Ovogodišnja kampanja ima za cilj da educira javnost o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti prihvatanjem zdravog stila života i da inspiriše svakog pojedinca da čuva svoje srca, naša srca.

Povodom obilježavanja Dana srca i Odjeljenje za internu medicinu Dom zdravlja Tuzla organizuje aktivnosti besplatnog mjerenja šećera i besplatnog mjerenje pritiska.

Akcija se održava od 13 do 14:30 u prostorijama Odjeljenja za internu medicinu.