Objavljen OSCE-ov tematski izvještaj o provedbi državne Strategije za ratne zločine

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavila je tematski izvještaj o provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Izvještaj „Zapažanja o Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina i Nacrtu revidirane strategije iz 2018. godine, uključujući predmete kategorije A Pravila puta“ sadrži pregled napretka koji je ostvarilo pravosuđe u BiH od donošenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina 2008. godine i identifikuje izazove i prepreke u njenoj provedbi, a na koje Revidirana strategija nastoji odgovoriti.

Misija OSCE-a u BiH pozvala je Vijeće ministara BiH na usvajanje Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina bez daljnjeg odlaganja. „Iako će ostvarenje pravde i okončanje nekažnjivosti za ove užasne zločine i dalje zahtijevati veliki trud čitavog pravosudnog sektora, zahtijevat će isto toliko i političku volju i podršku. Tu podršku bi trebali iskazati obični građani, kao i najviši nivoi vlasti”, izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton.

Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina sadrži mjere za prevladavanje preostalih izazova koji koče efikasno procesuiranje ovih predmeta. Napredak ostvaren od usvajanja Strategije 2008. godine predstavljat će osnovu za daljnji napredak, koji će doprinijeti ostvarenju pravde za žrtve ratnih zločina i pružiti podršku zemlji, na njenom putu prema pomirenju i trajnom miru.