Kako povećati konkurentnost na tržištu? Održan seminar za privrednike

Kako prepoznati dobre poslovne prilike, rizike ali i dobre dobavljače, ono je što su danas na prvom seminaru o postupcima i načinu uvođenja certifikacije po međunarodnim standardima u 2018. godini mogli saznati svi privrednici koji već imaju ili planiraju pokrenuti neku firmu. Riječ je o standardu 9001:2015 koji se već primjenjuje u praksi.

 „Svaka bi firma odnosno organizacija u BiH trebala da implementira ovaj standard, a on govori o organizaciji, o njenim procesima, resursima, ljudskim kadrovima, infrastrukturi i govori o načinu praćenja svih procesa i poboljšanju tih procesa unutar same organizacije i poslovanja.“ – kazala je Alisa Salković, predavačica na seminaru.

 Ovaj seminar koji privrednicima omogućava podizanje kvaliteta i poslovanja na veći nivo, podržalo je i kantonalno Ministarstvo privrede, koje je u proteklih 10 godina zajedno sa Vladom TK izdvojilo 1,4 miliona KM za uvođenje standardizovanih međunarodnih certifikata.

„Ministarstvo privrede u okviru svojih redovnih aktivnosti, a u cilju jačanja upravljačkih kapaciteta malih i srednjih preduzeća i obrta organiziralo je besplatni seminar iz oblasti cerfitciranja po međunarodnim standardima. Danas imamo učesnike iz prehrambene industrije, metalne, tekstilne industrije i tako dalje.“– kaže Nisveta Osmić, pomoćnica ministra za poduzetništvo i obrt.

Primjena certifikata 9001:2015 privrednicima koji tek planiraju pokrenuti neku firmu donosi konkurentnost na tržištu, a onima koji već rade, omogućava i efikasniji nadzor procesa i troškova poslovanja.

„Moja je preporuka svima, iskustveno, i kao direktora firme i kao agenta koji prodaje ove proizvode da u svom poslovanju uvedu standard ISO 9001:2015 jer u svakom slučaju će unaprijediti i sistem rukovođenja u firmi.“ – kazao je Zlatko Perić, privrednik.

Na današnjem seminaru, predstavljeni su i pozitivni primjeri firmi koje koriste ovaj međunarodni standard, a slični događaji za sve zainteresovane privrednike bit će održani i u narednom periodu. (RTV SLON)