U BiH sve manji broj beba

U više porodilišta u BiH u prvih šest mjeseci ove godine rođeno je manje beba nego lani u istom periodu, što donosi zabrinutost da, ukoliko se uskoro nešto ne promijeni, bijela kuga će uzeti sve više maha.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih šest mjeseci  ove godine registrovano je 13.045 živorođene djece, što u odnosu na isti period lani pokazuje pad broja živorođenih za 2,46 odsto, odnosno prošle godine za prvih šest mjeseci rođeno je 13.374 djece ili  329 beba više.

Aleksandar Majić, demograf iz Banjaluke, ističe da se skoro 20 godina kontinuirano smanjuje broj rođene djece, ali da mnogo faktora utiče na to.

“Između ostalog, tu su društveno-ekonomski faktori koji su povezani sa nezaposlenošću, povezani sa  životnim standardom, a i samim tim i stilom života, tj. nekim sociološkim faktorima, odnosno sve manjim  brojem sklopljenih brakova”, kazao je Majić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, kasnije sklapanje braka utiče na smanjen broj rođenih beba.

“U posljednje vrijeme svjesni smo i sve većih migracija stanovništva sa ovih prostora. U tim migracionim kretanjima većinom učestvuje mlađa populacija”, kazao je Majić i objasnio da se na taj način smanjuje potencijalni broj budućih roditelja, jer oni odlaze u inostranstvo, i to je, kako kaže Majić, sigurno ključni faktor što je iz godine u godinu manje beba.

Prema njegovim riječima, veća finansijska izdvajanja za djecu, a posebno za prvorođenu,  u mnogome bi doprinijela da se popravi demografska slika.

“Mi forsiramo rađanje trećeg i četvrtog djeteta, ali bi sigurno trebalo odmah  te mjere i podsticaji da budu primjenjivani i na prvom djetetu”, ističe Majić.

Smatra da bi veće plate i veća zaposlenost urodili plodom da stanovništvo ostane  na ovim prostorima i da se popravi demografska slika.

Vedran Francuz, sociolog, ističe da je pad nataliteta zahvatio ne samo BiH, nego i zemlje u regionu.

Građani su uglavnom saglasni da,  ukoliko BiH želi zadržati mlade ljude, koji će ovdje ostati, zasnivati porodice i stvarati svoje domove, mora im pružiti mnogo više.