Facebook uklonio 8,7 miliona fotografija gole djece

Facebook je objavio kako su njihovi moderatori u roku od samo tri mjeseca uklonili 8,7 miliona fotografija na kojima su bila prikazana gola djeca.

Ova društvena mreža poručila je ujedno kako su razvili softver koji automatski označava potencijalne seksualizirane fotografije djece. Softver je počeo funkcionirati prošle godine, ali Facebook je tek sada odlučio progovoriti o njemu.

Objavili su i kako su razvili još jedan program koji detektira kontakte radi seksualnog zlostavljanja. Više od 8 miliona fotografija uklonjeno je prije nego što su ih korisnici prijavili kao neprikladne, javljaju iz Facebooka.

Podsjetimo, Facebook je prošle godine kritiziran od britanskih vlasti koje su tvrdile da je Facebookom rasprostranjeno seksualno zlostavljanje djece. Nakon tih tvrdnji, BBC je istražio te navode i došao do dokaza da pedofili dijele fotografije djece u tajnim Facebook grupama. Iz Facebooka sada poručuju da razmatraju uređaje za uočavanje dječije golotinje za Facebook i Instagram, a posebni sistem koji blokira fotografije zlostavljanja djece je već u funkciji.

– Naši inžinjeri su u posljednje vrijeme fokusirani na klasifikatore, kako bi spriječili nepoznate, nove fotografije na mreži – rekla je Antigona Dejvis (Antigone Davis), šefica za globalnu sigurnost na toj mreži. (AVAZ)