Inspektori UIO BiH u Trnovu oduzeli 9.100 paklica cigareta

Na putnoj komunikaciji Foča – Sarajevo, u mjestu Trnovo ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u saradnji s pripadnicima MUP-a RS,  PS Trnovo, pronašli su i u skladu s instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH privremeno oduzeli 9.100 paklica cigareta, koje nisu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima bile obilježene akciznim markicama. Ukupna  tržišna vrijednosti cigareta koje su bile namijenjene crnom tržištu u Bosni i Herecegovini procjenjuje se na iznos od 41.000 KM.

U suradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

U svojim dnevnim aktivnostima Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje koriste vozila i specijalističku opremu doniranu od Vlade SAD-a putem programa  EXBS. Uspješnom radu službenika doprinose u velikoj mjeri  znanja, vještine i iskustva stečena tokom pohađanja brojnih specijističkih obuka i treninga pod pokroviteljstvom EXBS programa.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreznim inspektorima, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.