Kineski partneri ne odustaju od realizacije Bloka 7 u TE “Tuzla”

Povodom učestalih medijskih špekulacija o navodnom “odustajanju kineskog partnera” od projekta izgradnje Bloka 7 450 MW u TE “Tuzla”, konzorcij kineskih kompanija China Gezhouba Gropu Company Ltd. i China Energy Engineering Group Guandong Electric Power Design Institute Co. Ltd i Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, obavještavaju javnost da projekat Blok 7 i dalje ima čvrstu podršku svih učesnika u pripremi njegove izgradnje i finansiranja.

Podsjećamo, jedan od uslova za efektivnost Ugovora o izgradnji i Ugovora o finansiranju projekta je njihovo odobrenje od strane nadležnih vlasti NR Kine i Parlamenta Federacije BiH.

Navedene ugovore nadležne vlasti NR Kine odobrile su 2017. godine i jedno od tih odobrenja isteklo je 17.10.2018. godine. Istek važenja jednog od odobrenja nikako ne znači odustajanje od projekta , nego potrebu za ponavljanjem procedure odobravanja pred istim organom i pod istim uslovima. Okončanje ove procedure očekuje se u razumnom roku. 

Svi učesnici u projektu izražavaju iskrenu nadu i vjerovanje da će i Parlament Federacije BiH u najskorije vrijeme razmatrati ugovore, na iste dati svoju saglasnost i time omogućiti početak najveće poslijeratne insvesticije u Bosni i Hercegovini.