Oduzeta roba u vrijednosti 100.000 KM u Tuzli, Bijeljini, Bratuncu i Brčkom

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su raznu robu tržišne vrijednosti 100.000 KM.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla, na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera došli su do lokacije na kojoj se vrši skladištenje cigareta za daljnu distribuciju. Tom prilikom izvršen je pretres vozila, porodične kuće i pomoćnih objekata vlasništvo M.O. na području Bijeljine, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH.

Također u 3 odvojene akcije na području Bratunca, Bijeljine, Tuzle, izvršeno je privremeno oduzimanje akciznih proizvoda (cigarete) koji nisu obilježeni na zakonom propisani način. Ukupno je oduzeto 4725 paklica cigareta (Trocadero, Monte, Slims).

Vršeći pojačane operativne aktivnosti na GP Brčko u saradnji sa carinskim službenicima pronađena je skrivena i neprijavljena roba u pošiljci koja je dolazila iz Ukrajine, a radilo se o 19 komada skupocjenih tekstilnih proizvoda.

U svojim dnevnim aktivnostima Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UINO BiH koriste vozila i specijalističku opremu doniranu od EXBS programa Vlade SAD. Uspješnom radu naših službenika doprinose u velikoj mjeri  znanja, vještine i iskustva stečena tokom pohadjanja brojnih specijističkih obuka i treninga pod pokroviteljstvom EXBS programa.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti biće pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.