Potpisani ugovori za subvencioniranje 43 mlade osobe sa područja TK

Ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Slavena Vojinović uručila je danas 31 odluku o subvencioniranju kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih i potpisala ugovore sa 12 korisnika subvencija za nabavku računarske i druge opreme.

Ministrica Vojinović ovom je prilikom istaknula da se nada da će oba provedena programa doprinijeti boljem položaju mladih.

„Kada je u pitanju problem stambene politike, Vlada TK već je ranije oslobodila plaćanja poreza na promet nepokretnosti mlade bračne parove koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje“, kazala je resorna ministrica te dodala da je program subvencija za nabavku računarske i druge opreme prvi put realizovan pokazavši da Tuzlanski kanton ima izvanredne mlade ljude koji su paralelno uspješni i u nastavnim i vannastavnim aktivnostima te da svi trebamo biti ponosni na njih.

Odlazak mladih iz BiH već je postao trend. Rijetki su oni koji žele da ostanu i postignu svoje ciljeve u BiH. Rjetki su, ali ima ih. Mladi bračni parovi koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje ali i mladi ljudi puni želje za poslom sa računarskom opremom, danas su i zvanično potpisali ugovore sa Ministarstvom za svoje projekte, te na taj način osigurali barem mali dio svoje budućnosti ovdje.

Dobitnici sredstava za subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih su mlade osobe između 18 i 35 godina sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona, dok su za sredstva za nabavku računarske i druge mogli aplicirati mladi u dobi između 15 i 30 godina.

Ukupno 34 mlade osobe sa područja Tuzlanskog kantona danas su za svoje projekte u okviru Podrške mladima dobili skoro 100 hiljada KM. Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona danas je potpisalo ugovore sa dobitnicima sredstava. Na javni poziv apliciralo je ukupno 90 korisnika od kojih je više od pola njih dobilo sredstva za svoje projekte.