Prekograničnom saradnjom Hrvatska – BiH „oživjeti“ Put soli i hljeba

Za istim stolom predstavnici Vlade TK, odnosno ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, ministarstva za kulturu, sport i mlade, Turističke zajednice TK i Vukovarsko-srijemske županije postavili su temelje dogovora za uspostavljanje prekogranične sradnje između ove dvije regije i ponovno oživljavanje „Puta soli i hljeba“ koji je izuzetno značajan za razvoj turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

„To je neka poveznica koja ima istorijski značaj, jer znamo da se u neka davna vremena odavdje se vozila so i voće, a odatle se žitarice uvozile da bi se u tim vremenima stanovništvo moglo prehranti“, izjavio je Mirsad Gluhić, minsitar trgovine, turizma i saobraćaja TK. 

Inicijativu za uspostavljanje prekogranične saradnje i oživljavanje Puta soli i hljeba pokrenulo je Udruženje poljoprivrednika TK koje već dvanaest godina organizira Poljosajam na kojem se promoviše ruralni razvoj i proizvodi sa sela. Redovni gosti sajma su poljoprivrednici iz Hrvastke te se kroz  dugogodišnju saradnju rodila ideja o unapređenju saradnje.

„19. septembra je objavljen ovaj poziv. Ministarstvo turizma je pokazalo interes za ovaj projekat i mi sada krećemo u aktivnosti i tražimo podršku Vlade, jer ovaj projekat je toliko ozbiljan da mora Vlada iza toga stojati“, kazao je Ilija Stojak, predsjednik Uduženja poljoprivrednika TK.

Josip Dabro, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Republike Hrvatske kaže da će od upostavljanja prekogranične saradnje obje zemlje imati višestruku korist.

„Tuzlanski kanton ili ovaj dio BiH, kroz trgovnu, kroz određene poljoprivredne razmjene roba su vezani čak od rimskih vremena, tako da želimo iskoristiti fondove Evropske unije i napraviti određeni iskorak u razvoju poljoprivrede i turizma, a prije svega i zbližavanja dvije susjedne zemlje“, kazao je Dabro.  

Osim saradnje u oblasti poljoprivrede, Vukovarsko-srijemska županija Tuzlanskom kantonu nudi i saradnju u oblasti konjičkog turizma kojki bi svakako obogatio turističku ponudu Tuzlanskog kantona.