Šest miliona dolara za program podrške bh. poljoprivredi

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i zamjenik regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) Yuriko Shoji danas će u Sarajevu parafirati “Okvir programiranja Organizacije za hranu i poljoprivredu za Bosnu i Hercegovinu za period 2018 – 2021”.

Okvirom programiranja utvrđene su oblasti i aktivnosti čiju će realizaciju u Bosni i Hercegovini FAO podržati svojim sredstvima.

Ukupni resursi potrebni za provođenje Okvira programiranja do 2021. za Bosnu i Hercegovinu iznose oko šest miliona američkih dolara.

UN FAO radi na implementaciji nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini, od kojih je i program jačanja Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac koji će, u okvirima šire regije, integrišući različite resurse, doprinijeti unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja osiguranjem održivih prihoda stanovništva brdsko-planinskih područja.

Nakon parafiranja Okvira programiranja za Bosnu i Hercegovinu, Yuriko Shoji će sa svojim saradnicima posjetiti Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac i razgovarati s predstavnicima lokalne zajednice, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. (RTV SLON)