U Srebreniku svečano obilježen Svjetski dan učitelja

U organizaciji Sindikalnog odbora i Aktiva direktora srebreničkih osnovnih škola, u velikoj sali Doma kulture u Srebreniku održana je svečana akademija, kojom je na prigodan način obilježen 5. oktobar, Svjetski dan učitelja. Velkom broju okupljenih prosvjetnih radnika obratili su se mr. Nedim Delić, dopredsjednik Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja TK i mr. Haris Mehmedović, predsjendik Aktiva direktora osnovnih škola s područja ove općine. U svojim obraćanjima posebno su naglasili da je poziv učitelja nekada davno imao poseban status i privilegije te da je u manjim sredinama učitelj bio u centru pažnje i od njega se tražilo mišljenje kada su se donosila odluke o važnim pitanjima za lokalnu zajednicu.

Iako status prosvjetnih radnika nije kao nekad davno, rečeno je na svečanosti, oni marljivo i profesionalno izvršavaju svoje obaveze, o čemu svjedoče rezultati učenika na brojnim domaćim i međunarodnim  takmičenjima. Ovo je prvi put da se svečana akademija organizira izvan prostora školskih zgrada, a cilj je, prema riječima Delića, da se široj društvenoj zajednici prezentiraju dostignuća učenika i nastavnika. U povodu Svjetskog dana učitelja prigodna priznanja uručena su zaslužnim nastavnicima za uspješan odgoj i  obrazovanje brojnih generacija učenika te za predano obavljanje poziva prosvjetnog radnika. Priznanja su dobili Šemsudin Muminović, Ljubica Bećirović, Muhamed Mujedinović, Mirjana Smiljanić, Sahbija Ovčina, Zemrija Bešić, Remzija Hrustić i Emir Hozić. Svečanu akademiju uljepšali su I članovi recitatorskih I muzičkih sekcija srebrneičkih osnovnih škola koji su priredili prigodan kulturno-zabavni program posvećen Danu učitelja.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana učitelja delegacije srebreničkih osnovnih škola polaganjem cvijeća na centralna spomen-obilježja odale su dužnu počast stradalim braniteljima u protekla dva rata.