Upozorenje MUP-a TK vlasnicima pasa

S obzirom da smo svjedoci, da je u posljednje vrijeme učestala pojava da vlasnici pasa ne vode računa o mjerama bezbijednosti prilikom izvođenja svojih ljubimaca u šetnju (izvođenje pasa bez povoca i brnjice), sve je veći broj pritužbi zabrinutih građana za svoju i bezbijednost svoje djece, koji se obraćaju Upravi policije MUP-a TK, zbog osjećaja nesigurnosti, fizičke ugroženosti i uznemirenosti.

S tim u vezi MUP TK upozorava sve građane vlasnike pasa da navedene radnje predstavljaju prekršaj propisan Zakonom o Javnom redu i miru Tuzlanskog kantona,  čl .3 stav 1 tačke: 29., u kojem stoji „ko drži životinje mimo propisanih uslova, a koje mogu ugroziti sigurnost građana ili ih uznemiriti kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 100 KM“. U članu 30 Zakona o javnom redu I miru TK stoji: „Ko na javnom mjestu izvodi psa bez povoca i brnjice kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1.000 KM“. Zbog toga iz MUP-a TK  upućuju apel vlasnicima pasa da poštuju odredbe navedenog zakona.

Uprava policije MUP-a TK-a, će u cilju zaštite bezbijednosti građana u narednom periodu poduzimati pojačane aktivnosti i zakonom propisane mjere protiv lica koja budu kršila odredbe Zakona o javnom redu i miru Tuzlanskog kantona.