Uprkos povećanju cijena goriva za sada neće biti poskupljenja namirnica i usluga prijevoza

Prema riječima Nedžada Biće iz Udruženja poljoprivrednika FBiH, poljoprivredni proizvodi s domaćeg tržišta neće poskupjeti, jer je sezona uspješno okončana. No problem će biti za jesenju sjetvu.

“Sada slijedi nova sjetva, a kada na proljeće bude žetva poljoprivrednici ovih kultura će morati uračunati u konačnu cijenu i gorivo koje su potrošili. S obzirom na to da je ono ponovo poskupjelo nedavno, za očekivati je da će cijene na proljeće biti nešto više”, rekao je Bićo.

Ovo se odnosi najviše na pšenicu i ječam koji se sada sade. Ranije smo pisali o tome kako ovim poljoprivrednicima nisu pogodovali ni vremenski uvjeti, jer nije bilo dovoljno kiše. Zbog nedostatka padavina sjetva će biti i mnogo skuplja, jer je povećana količina goriva koje troše mašine za obradu zemlje u najvećoj žitnici na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ranije je bilo najavljeno i drastično povećanje cijena brašna, ali su cijene samo blago povećane u Republici Srpskoj. Prema riječima Gordane Bulić iz Saveza udruženja potrošača BiH, najave za ovo poskupljenje bile su kada su cijene pšenice na svjetskom tržištu bile povećane, ali one sada padaju pa će se stabilizovati i kod nas.

“Procjene su da, uprkos tome što rastu cijene nafte, nema značajnijih poskupljenja. To su uglavnom sezonska poskupljenja, ali ključna roba čija je potražnja svakodnevna nije poskupjela. Imamo čak zabilježene i padove cijena u nekim segmentima. Kada je riječ o šećeru, brašnu, ulju i soli nema značajnijih promjena u cijenama, osim maslaca koji uvozimo, a koji je probio sve ‘plafone’ cijena”, kazala je Bulić.

(KLIX)