U zajedničkoj policijskoj akciji privedeno sedam osoba, oduzeto oko milion KM

Službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom TK-a, policijom Brčko Distrikta i MUP-om Republike Srpske jučer su priveli sedam osoba zbog udruživanja u grupu radi činjenja krivičnih djela “Nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću” i “Pranje novca”. Na osnovu naredbi Općinskog suda u Gradačcu i Osnovnog Suda u Bijeljini izvršeni su pretresi porodičnih kuća, pomoćnih objekata i vozila na području općina Srebrenik, Gradačac, Brčko Distrikta općine Ugljevik Republika Srpska, te na osnovu prikupljenih dokaza.

“Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta veća količina novca ali u stranim valutam, čija je protuvrijednost oko milion KM, jedna automatska puška i jedan pištolj. Nakon kriminalističke obrade navedena lica su uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima udruživanja radi vršenja krivičnih djela nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću i pranje novca predati nadležnom kantonalnom Tužilaštvu na dalje postupanje. Ono što mogu reći jeste da se radi o licima sa područja našeg kantona, Brčko Distrikta i RS-a, i lica su bila udružena radi vršenja ovih krivičnih djela i nisu poznata policiji od ranije” – kazao je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK..

Već duži vremenski period članovi ove grupe ilegalno su mijenjali veće količine novca iz jedne u drugu valutu, onda su taj novac uz pomoć mjenjačnica u Ugljeviku i Brčkom stavljali u legalne tokove. Pojedinačne transakcije odnosno prodaje novca realizovane su u iznosima do čak 100 hiljada eura.

“Oni su osumnjičeni da je u grupi koju je organizovao vlasnik mjenjačnice iz Ugljevika po njegovom nalogu u periodu od augusta do oktobra u većem broju situacija, na više lokacija vršili kupovinu i prodaju deviza odnosno različitih valuta izvan tokova legalnog deviznog tržišta, znači nisu imali nikakvu dozvolu za bavljenje takvom djelatnošću” – kazao je Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću Tužilaštva TK.

Jako veliki broj transakcija i prodaja različitog novca u konvertibilne marke i obrnuto grupa od sedam članova obavila je za samo dva mjesaca. Postupajući Kantonalni tužioc radi na razrješavanju ovog krivičnog djela i ispituje osumnjičene, a nakon toga će uslijediti i odgovarajuće mjere određene zakonom za počinjenje krivičnog djela „Pranje novca.“