Danas je Međunarodni dan muškaraca

0
54

Danas je Međunarodni dan muškaraca, koji se obilježava u više od 50 zemalja svijeta, a koji je UNESCO ozvaničio 1999. godine.

Prvi put 19. novembar obilježen je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu i stekao je podršku mnogih pojedinaca i grupa u Evropi, Australiji, Sjevernoj Americi, Aziji i Africi.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, promovisanje rodne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih modela muške uloge. To je prilika da se naglasi diskriminacija muškaraca i dječaka i da se ukaže na njihov doprinos zajednici, porodici, bračnoj zajednici i poslu.

Analize su pokazale da je životni vijek muškarca u prosjeku sedam godina kraći od životnog vijeka žene.

Ovaj dan veže se i uz događaj poznat kao “Movember” – naziv nastao kao spoj engleskih riječi “mastaš” (brk), i novembar, koji uključuje simbolično puštanje brkova uz jačanje svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca.

Statistika pokazuje da češće obolijevaju od raka, moždanih i srčanih udara.

Stručnjaci UN ukazuju da nauka veoma ubjedljivo demantuje tvrdnje da su muškarci jači pol – oni žive kraće, češće obolijevaju, više stradaju u tinejdžerskom periodu i češće umiru od fatalnih bolesti, piše današnja beogradska “Politika”.

Neonatologija je dokazala da su muškarci osjetljiviji čak i prije rođenja – muški fetusi teže opstaju od ženskih, a prijevremeno rođeni dječaci četiri puta češće umiru od djevojčica.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime